Светите маченици Елпидиј, Маркел и Евстохиј

15 ноември (по стар стил)

Пострадаа за Христа во времето на Јулијан Отстапник. Елпидиј беше сенатор. Кога ги видоа маките и чудата на Елпидиј, шест илјади незнабошци поверуваа во Господ Исус Христос.