Преподобен Зосим

4 април (по стар стил)

Монах на Јорданската обител во времето на царот Теодосиј Помладиот. Ја пронајде, ја причести и ја погреба светата Марија Египетска. Се упокои во Господ во стотата година од животот, во 6 век.